Nasza marka

Szanowni Państwo !

   Grupa sadowników wraz z wybitnymi naukowcami i miejscowymi samorządowcami przed czterema laty opracowała strategię rozwoju Gminy Błędów i gmin sąsiednich. Jest to obszarowo i towarowo Największy Sad Europy działający jako monokultura sadownicza. Strategia zakłada zwiększenie konkurencyjności oferowanych z tego regionu jabłek i innych owoców na rynku krajowym i zagranicznym. Realizując strategię powołano organizację społeczno-gospodarczą o nazwie Klaster „Polska Natura” grupującą w łańcuchu powiązań kooperacyjnych; sadowników, grupy producentów rolnych, dostawców nawozów i środków ochrony roślin oraz dystrybutorów.

             Równolegle podjęto działania zmierzające do wyprodukowania jabłek o najwyższej klasie jakości, a przede wszystkim bez pozostałości chemicznych środków ochrony roślin. Po latach prób i doświadczeń wyprodukowano takie jabłka i jest to  majstersztyk sadowniczy na skalę światową.  Takie jabłka ze zbiorów 2018r. już oferuje Stowarzyszenie „Kraina Sadów i Ogrodów” koordynator Klastra „Polska Natura”. Jabłka bez pozostałości sprzedawane są pod marką „amela”, której nazwa jest zastrzeżona dla owoców na całą  Europę. Markowe owoce „amela” wpisują się w pełni w ofertę „Polskiej Zdrowej Żywności” i są zalecane do spożycia przez wszystkich lekarzy oraz autorytety od wyżywienia.

             W celu zwiększenia oferty owoców marki „amela” w latach przyszłych, Klaster jest otwarty dla wszystkich sadowników i ogrodników chcących produkować owoce czyste bez pozostałości chemii. Zapraszamy firmy i instytucje pragnące wspierać działalność Klastra do współpracy jako partnerzy. Obecnie poszukiwani są także partnerzy zajmujący się dystrybucją owoców bezpośrednio do klientów oraz eksporterzy jabłek. Szczegółowe informacje rynkowe o jabłkach marki „amela” zawarte są w załączonej ofercie handlowej. Opis walorów jabłka „amela” ważny dla konsumenta znajduje się poniżej.

 

Drogi Konsumencie
Przekazujemy parę informacji o wyjątkowych jabłkach marki „amela”

JABŁKA MARKI „amela”

odznaczają się wyjątkowymi cechami zdrowej polskiej żywności. Uprawiane są zgodnie z technologią „czysty owoc” czyli nie zawierają chemicznych pozostałości środków ochrony roślin. Program ten zwany także „zero pozostałości” jest realizowany przez sadowników skupionych w Klastrze „Polska Natura”, działającym na terenie gminy Błędów, największego Sadu Europy.

 WARTOŚĆ  ODŻYWCZA  I  LECZNICZA  JABŁEK „amela”

Jabłka „amela” zawierają ok. 83% wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka. Zawierają wszystkie potrzebne w diecie witaminy i sole mineralne. Zawierają kwasy organiczne / jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy, glikolowy i inne /. Zawierają cukry, w tym cukry  proste: glukozę i fruktozę , błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, cynk, sód, magnez i żelazo.

Jabłka „amela” zawierają witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, E, K,  PP, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, niacynę. Zawartość składników zależą od odmiany, dojrzałości jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje zawartość cukrów, olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz sposób przechowania.

JABŁKA „amela” NA ZDROWIE

Jabłka „amela” odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu każdego człowieka. Oczyszczają jelita z resztek pokarmowych, regulują florę bakteryjną. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się ich systematyczne przyjmowanie. Najwięcej witamin, w tym witaminy C, jest pod skórką jabłka, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką, choć każda obróbka termiczna przyczynia się do utraty witamin C i A są one przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy.

Zasadowe sole mineralne zawarte w jabłkach „amela” działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba przygotowanego na zakwasie. Jabłka w diecie mają działanie moczopędne przyczyniają się do zmniejszania obrzęku nóg, poprawę pracy wątroby, wzmacniają  mięśnie, serce i układ nerwowy.

Błonnik zawarty w jabłkach „amela” wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, a tym samym chroni przed zaparciami. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie / kobalt, ołów / w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu i dla tego o jedzeniu jabłek „amela” powinni przede wszystkim pamiętać nałogowi palacze papierosów i ludzie pracujący w zadymionym środowisku. Błonnik ma także działanie ochronne przed rakiem jelita grubego, a oligosacharydy mają zdolność niszczenia komórek raka okrężnicy. Ponad to błonnik obniża

poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy, zmniejszając ryzyko zawału serca oraz pomaga regulować poziom cukru w organizmie człowieka.

Pektyny wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki, i pomagają je wydalić.

Cukry i składniki mineralne występujące w jabłkach „amela” są łatwo przyswajalne. Potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowania kości i zębów; magnez ma działanie antyzawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki jak siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jabłka „amela” to pełne zdrowie.

Pestki jabłek „amela” są źródłem jodu.

W medycynie „ludowej” jabłka „amela” mogą być stosowane jako remedium na bóle stawów. Gdy małe dziecko ma biegunkę to można mu podać gotowane, tarte jabłko. U dorosłych doskonale sprawdzają się przy niestrawności i chorobie wrzodowej tarte jabłka. W lecznicze ludowym zastosowanie mają skórki z jabłek. Ugotowana z nich herbatka działa dezynfekująco i likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i gardle. Samodzielnie przygotowany ocet jabłkowy uzupełnia potas w organizmie i poprawia trawienie.

DOMOWY PRZEPIS NA OCET Z JABŁEK „amela”

Składniki: 80 dkg jabłek, 10 dkg miodu, 1 l wody przegotowanej.

Wykonanie: umyte jabłka „amela” – całe ze skórką – drobno pokroić i włożyć do słoika. Zalać litrem przegotowanej letniej wody uprzednio wymieszanej z miodem. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 25 dni. Dwa razy dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Po 25 dniach przefiltrować powstały ocet, przelać do butelki i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu. Pić codzienne dwie łyżeczki.

JABŁKA  „amela” DLA URODY

Zawarte w jabłkach „amela” antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, a obecna w nich witamina C biorąc udział w metabolizmie zapewnia młody wygląd skórze, przeciwdziała jej wiotczeniu, Wspólnie z witaminą PP zapobiega powstawaniu podskórnych wysięków i tzw. pajączków. Przyswajalny wapń wzmacnia paznokcie, włosy i zęby. Chrupiące twarde jabłka „amela”, to dobre ćwiczenie dziąseł, zwłaszcza dla dzieci.

JABŁKA „amela” SPOŻYWA SIĘ

przede wszystkim na surowo i to przez cały rok. Najkorzystniej jest spożywać około pół godziny po posiłku. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy zjadać jabłek, ponieważ cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy zębów. Jabłka „amela” wykorzystuje się także do przyrządzania rozmaitych potraw, jak: zupy, racuchy, wypieki i desery, a także można je przerobić na: przeciery, dżemy, kompoty, susze, wina, galaretki, soki pitne i ocet.

POLSKIE ZDROWIE

to plasterki polskich jabłek „amela”, posmarowane miodami z polskich pasiek, popijane ziołami z polskich łąk.

 

jedno jabłko rano – dla urody,
wieczorem – dla dobrego zdrowia;
 a  jabłko z wieczora
– i nie trzeba doktora !
/ powiedzenia narodów /

O F E R T A   S P R Z E D A Ż Y

 

Szanowni Państwo,

  • Marka „amela” to jabłka wyprodukowane w tym roku bez związków chemicznych pozostałych po środkach ochrony roślin, dzięki innowacyjnej technologii opracowanej przez parterów Klastra „Polska Natura” i wdrożonej przez sadowników z Gminy Błędów
  • Jabłka „amela” kontrolowane są w certyfikowanych laboratoriach;
  • Jabłka brandowane marką „amela” to produkty w klasie premium lub extra (kaliber, wybarwienie, jędrność dla danych odmian według norm jakościowych UE);
  • Produkcja jabłek „amela” przebiega pod nadzorem renomowanych firm doradczych;
  • Jabłka „amela” potwierdzone są certyfikatem Global G.A.P. lub IPO;
  • Zbiór jabłek „amela” następuje w odpowiednim czasie dla każdej odmiany;
  • Jabłka „amela” przechowuje się w nowoczesnych kontrolowanych obiektach w atmosferze beztlenowej;
  • Sortowanie odbywa się na automatycznych liniach, sterowanych komputerowo z wykorzystaniem czujników o najnowszej technologii, które zgodnie z zapotrzebowaniem konsumentów selekcjonują jabłka „amela” na kaliber, wybarwienie, jędrność i zawartość cukru.
  • Dystrybutorem jabłek pod marką handlową „amela” jest Stowarzyszenie „Kraina Sadów i Ogrodów” koordynator Klastra „Polska Natura”.
  • Odbiorców jabłek marki „amela” zapraszamy do współpracy w Klastrze jako partnerów instytucjonalnych. Partnerzy są bliżej produkcji, przechowalnictwa i logistyki jabłek oraz innych działań zrealizowanych wspólnie w ramach Klastra.

 

Wszelkie informacje w sprawie nabycia jabłek „amela” prosimy kierować na adres:
Stowarzyszenie „Kraina Sadów i Ogrodów”
ul.Sadurkowska 13
05-620 Błędów
e-mail: klaster@bledow.pl
tel. 607 111 098

Zapoznaj się z regulaminem (naciśnij aby otworzyć) stowarzyszenia „KRAINA SADÓW I OGRODÓW” dotyczącego standardów jakości oraz strategii marketingowych związanych z marką „amela”.

Serdecznie zapraszamy Państwa do współpracy.